FINDRISC (The Finnish Diabetes Risk Score) — загальноєвропейська шкала ризику діабету, розроблена Фінською діабетичною асоціацією. Ця шкала, доступна більшістю європейських мов, оцінює 10-річний ризик розвитку цукрового діабету 2 типу, включаючи безсимптомний цукровий діабет та порушення толерантності до глюкози.
Шкала була розроблена фінськими дослідниками, а також успішно використовується в інших країнах Європи. Валідність шкали встановлена в Німеччині, Нідерландах, Данії, Швеції, Великобританії, Австралії. Шкала показала хорошу чутливість і специфічність в Німеччині, США, Швейцарії, Канаді.
Шкала FINDRISC – це тест із 8 запитань. Пацієнт повинен вибрати характерний один варіант відповіді. В кінці тесту підраховується сума балів й інтерпретуються результати.
Для того, щоб самостійно оцінити ризик розвитку ЦД, Ви можете скористатись формою для опитування нижче, де покроково треба відповісти на кожне з 8-ми питань. В кінці тесту буде наведений результат у вигляді кількості балів, розшифрувати яку можна нижче під формою.
Заповніть форму та дізнайтесь свій результат
Що значить отримана кількість балів?
Дізнайтесь ризик розвитку ЦД 2 типу в найближчі 10 років на основі отриманого результату:
Низький: ризик виявлення ЦД в 1 людини із 100 Тим не менш, важливо забезпечити здорове харчування і достатню кількість фізичних навантажень.
Трохи підвищений: ризик виявлення ЦД в 1 людини із 25 Дотримуйтесь рекомендацій щодо здорового способу життя.
Помірний: ризик виявлення ЦД в 1 людини із 6 Дотримуйтесь рекомендацій щодо здорового способу життя та зв'яжіться зі своїм лікарем для обговорення подальших питань.
Високий: ризик виявлення ЦД в 1 людини із 3 Дотримуйтесь рекомендацій щодо здорового способу життя та негайно зверніться до лікаря за медичною консультацією.
Дуже високий: ризик виявлення ЦД в 1 людини із 2 Можливо, у вас вже розвинувся цукровий діабет. Негайно зверніться до лікаря.
Пам'ятайте: навіть якщо тест покаже високу ймовірність діабету II типу, ще не пізно все змінити. Дотримання здорового способу життя - ключовий фактор у профілактиці діабету та його ускладнень.