Згідно з даними ВООЗ, COVID-19 залишається глобальною надзвичайною ситуацією (4). На кінець 2022 року було зареєстровано понад 700 000 000 підтверджених випадків.
Серед інфікованих хворих на діабет при COVID-19 фактором ризику був поганий контроль глікемії. На 35-40 % збільшувалася ймовірность госпіталізації через
COVID-19 і важкі ускладнення серед дорослих з діабетом. У людей з цукровим діабетом, які були госпіталізовані з COVID-19, концентрація глюкози в крові перевищувала 10 ммоль/л (180 мг/дл). У таких пацієнтів в три рази була більша ймовірність важкого перебігу захворювання, в т.ч. госпіталізація у відділення інтенсивної терапії, використання апаратів ШВЛ або смерті. Ймовірність важкої хвороби значно зростала на 40% серед осіб як з помірним, так і з високим (7-10%) і дуже високим рівнем глікованого гемоглобіну. (>9 або >10%). Таким чином, цукровий діабет є також фактором ризику щодо збільшення кількості ускладнень і смертей при COVID-19.