Про діабет

Холестерин і діабет

Що таке холестерин?

Холестерин - це воскоподібна, схожа на жир речовина, яка міститься в усіх клітинах вашого організму. Він виробляється природним чином печінкою, а також може міститися в деяких продуктах харчування. Не весь холестерин шкідливий; насправді, він необхідний для функціонування організму. Холестерин є необхідним компонентом мембранної структури кожної клітини вашого організму. Він також необхідний для вироблення деяких гормонів, вітаміну D та інших важливих функцій.

Холестерин подорожує по організму в крові, приєднуючись до молекул, що складаються з жирів і білків, які називаються ліпопротеїдами. Рівень холестерину є важливим показником ризику серцево-судинних захворювань. Хоча холестерин необхідний організму для виживання, його надлишок може призвести до потенційно серйозних серцевих захворювань.

Оскільки холестерин виробляється у вашому організмі, високий рівень холестерину може бути генетичною схильністю - якщо хтось у вашій родині страждав від високого рівня холестерину, потрібно обговорити зі своїм лікарем про те, як знизити ризик.

Скільки холестерину міститься у вашій їжі? Чи весь харчовий холестерин шкідливий?

Багато жирових речовин у вашому організмі, включаючи холестерин, виробляються природним шляхом - це виробництво визначається вашими генами і вашим метаболізмом, і, швидше за все, ви не можете змінити це. Однак у вас є більший вибір щодо жирів, які потрапляють у ваш організм з їжею. Насичені та трансжири є головними винуватцями підвищення рівня холестерину в крові - ці жири заважають клітинам печінки ефективно виводити холестерин з крові. Важливо стежити за споживанням продуктів, які містять ці типи жирів. Щоб тримати рівень холестерину під контролем, основне правило - уникати насичених і трансжирів. Насичені жири в основному надходять з тваринних джерел, а трансжири здебільшого утворюються з олії шляхом часткової гідрогенізації в процесі переробки харчових продуктів. Як трансжири, так і насичені жири шкодять здатності організму боротися з хворобами серця.

Хоча продукти, що містять насичені та трансжири, можуть підвищувати рівень холестерину в організмі, природний харчовий холестерин не має такого ж ефекту. За даними клініки Майо, холестерин, що міститься в таких продуктах, як яйця, не впливає на загальний рівень холестерину. Ось як це працює: коли рівень холестерину в раціоні знижується, організм виробляє більше холестерину, необхідного для функціонування; коли рівень холестерину в раціоні підвищується, організм виробляє менше молекул холестерину. Завдяки цьому балансуючому ефекту, споживання трохи більшої кількості харчового холестерину не має помітного впливу на рівень холестерину в крові у більшості людей.

Важливіше зосередитися на вживанні меншої кількості нездорових жирів, ніж перейматися рівнем холестерину в раціоні - хоча помірне споживання холестерину все ж рекомендується, оскільки організму не потрібно занадто багато холестерину для нормального функціонування.

Що таке ЛПВЩ та ЛПНЩ?

Холестерин може бути приєднаний до двох різних типів ліпопротеїнів: ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) або ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Вони відрізняються тим, яка частина молекули складається з холестерину, а яка - з білка.

Холестерин ЛПВЩ вважається корисним, або "хорошим холестерином". Це тому, що він виводить шкідливий холестерин ЛПНЩ з крові. Для цього ЛПВЩ переносить надлишок холестерину ЛПНЩ до печінки (де він розщеплюється), забираючи його подалі від серця та інших органів. Завдяки цій важливій здатності, вищий рівень ЛПВЩ асоціюється з меншим ризиком серцевих захворювань.

Холестерин ЛПНЩ, навпаки, переносить холестерин до клітин і може накопичуватися на стінках кровоносних судин, звужуючи проходи, якими кров рухається по всьому тілу. Це може бути небезпечно: вузькі судини ускладнюють - або унеможливлюють - надходження крові, кисню та поживних речовин до серця і мозку, що може призвести до серцевого нападу або інсульту. Таким чином, ЛПНЩ вважається "поганим холестерином", і вищий рівень ЛПНЩ може збільшити ризик цих серйозних проблем зі здоров'ям. Вживання занадто великої кількості насичених жирів може зменшити кількість холестерину ЛПНЩ, яку клітини печінки можуть вивести з крові.

Також є тригліцериди - ще один тип жиру в організмі, який не вважається різновидом холестерину. Тригліцериди і холестерин виявляються в загальному аналізі крові на рівень ліпідів. Тригліцериди зберігають надлишкову енергію з вашого раціону; високий рівень тригліцеридів може сприяти потовщенню стінок артерій. Докладніше про тригліцериди ви зможете прочитати тут.

Як холестерин пов'язаний з діабетом?

Якщо у вас діабет 1-го або 2-го типу, важливо активно контролювати рівень холестерину, особливо якщо у вас нестабільний рівень глюкози. Люди, які живуть з діабетом, більш схильні до ризику серцевих захворювань та інсульту, тому важливо бути якомога активнішими, щоб зберегти своє серце здоровим.

У порівнянні з іншими, люди з діабетом частіше мають нижчий рівень холестерину ЛПВЩ і вищий рівень холестерину ЛПНЩ. Це означає, що хорошого холестерину, який зазвичай допомагає знизити рівень поганого холестерину, недостатньо, щоб ефективно виконувати свою роботу. Ось чому людям з діабетом особливо важливо стежити за рівнем ЛПВЩ і ЛПНЩ і дотримуватися здорових звичок, включаючи дієту і фізичні вправи, щоб уникнути небажаних ускладнень. Небезпечне поєднання низького рівня ЛПВЩ і високого рівня ЛПНЩ з часом може призвести до підвищення ризику ішемічної хвороби серця.

До якого рівня холестерину слід прагнути?

Незалежно від того, чи хворієте ви на діабет чи ні, намагайтеся підтримувати рівень холестерину в межах цих рекомендованих діапазонів:

Рівень холестерину ЛПНЩ нижче 100 мг/дл (2,59 ммоль/л)

Рівень холестерину ЛПВЩ вище 40 мг/дл (1,04 ммоль/л). У жінок рівень ЛПВЩ в середньому вищий, ніж у чоловіків, тому вони можуть прагнути до рівня ЛПВЩ понад 50 мг/дл (1,3 ммоль/л).

Для контролю рівня холестерину рекомендується регулярно здавати аналізи. Поговоріть зі своїм лікарем про те, як підтримувати рівень холестерину в здоровому діапазоні.

Поради щодо контролю рівня холестерину

1. Замінити оброблені та рафіновані зерна на цільнозернові. Харчові волокна мають вирішальне значення для підтримки здорового рівня холестерину в організмі, але рафіновані зерна позбавляються клітковини при обробці. Доведено, що споживання цільного зерна покращує рівень холестерину в крові і знижує ризик серцевих захворювань, інсульту та ожиріння.

Такі продукти, як макарони та хліб, доступні у версіях з цільної пшениці або цільного зерна, які мають високий вміст харчових волокон. Такі продукти смачні та корисні для зниження рівня холестерину.

Чіпси, крекери та солодкі пластівці слід обмежити - хоча ви можете спробувати цільнозернові варіанти, виготовлені з вівса, насіння, лободи, льону або сочевиці.

Коли ви читаєте етикетку з інформацією про поживну цінність продукту, зверніть увагу на перелік простих цільнозернових інгредієнтів, окрім білого борошна.

Американська асоціація серця рекомендує дорослим вживати близько 25 грамів клітковини на день, хоча ваш лікар може порадити більше або менше.

2. Переконайтеся, що ви їсте овочі та фрукти з кожним прийомом їжі. Овочі та фрукти містять вітаміни та поживні речовини, яких потребує ваш організм, а також велику кількість клітковини.

3. Уникайте насичених і трансжирів. Насичені жири відрізняються від більш корисних ненасичених жирів тим, що вони зазвичай тверді при кімнатній температурі (а транс-жири є різновидом насичених жирів).

Насичені жири включають такі продукти, як вершкове масло, тваринні жири та оброблену їжу. Червоне м'ясо, шкіра і жир курки та індички також мають високий рівень насичених жирів.

Насичені жири підвищують рівень холестерину як ЛПВЩ (хорошого), так і ЛПНЩ (поганого). Трансжири можуть знижувати рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого) і підвищувати рівень холестерину ЛПНЩ (поганого).


За матеріалами статті diaTribe Cholesterol and Diabetes
Профілактика