Про діабет

Кетогенна дієта і цукровий діабет: чи безпечне поєднання?

Фраза "рахувати вуглеводи" для людини з діабетом звучить повсякчас. Кетогенна дієта різко скорочує кількість вуглеводів, щоб змінити звичний спосіб, у який ваш організм виробляє та використовує енергію. Звучить так, ніби на всі ваші запитання щодо підрахунку вуглеводів є відповіді, чи не так?

Не зовсім так.

Хоча кето-дієта може бути ефективною стратегією харчування для контролю рівня глюкози та досягнення і підтримки здорової ваги, не все так просто. Люди, які приймають інсулін, повинні вжити особливих заходів обережності перед тим, як почати дотримуватися низьковуглеводної дієти, наприклад, кето-дієти.

Як працює кето-дієта?

Низький вміст вуглеводів підтримує головну особливість кето-дієти - кетоз.

"Низький вміст вуглеводів змушує організм розщеплювати накопичений жир до резервного джерела енергії - кетонів - після того, як запаси глюкози в організмі вичерпуються", - пояснює Аннетт Снайдер, дієтолог і зареєстрований лікар-дієтолог.

Зазвичай гормон інсулін переносить глюкозу з крові в клітини, де вона використовується для отримання енергії. Але через низький вміст вуглеводів кето-дієта викликає стан, який називається кетоз, коли глюкози недостатньо для використання в якості палива або інсуліну для доставки глюкози в клітини.

Під час кетозу печінка розщеплює жир до жирних кислот і перетворює ці кислоти на кетонові тіла - процес, який називається кетогенезом. Ці кетони використовуються клітинами для отримання енергії так само, як глюкоза використовується для отримання енергії.
ПАРАМЕТРИ КЕТОГЕННОЇ ДІЄТИ

Кетогенні дієти, як правило, містять багато жирів (60%-85%), помірну кількість білків (15%-30%) і низький вміст вуглеводів (5%-10%). Це призводить до того, що організм використовує жир як основне джерело енергії.

Загальну потребу в калоріях і бажаний розподіл макроелементів можна розрахувати за допомогою однієї з різноманітних формул (наприклад, Mifflin-St. Jeor). На жаль, в літературі, присвяченій кетогенним і дуже низьковуглеводним дієтам, існують різні підходи до визначення складу раціону. Файнман та ін. визначають кетогенну дієту з дуже низьким вмістом вуглеводів як таку, що містить від 20 до 50 г вуглеводів на 2000 калорій, або менше 10% від загального споживання енергії.

Поширені помилкові уявлення про кетогенну дієту полягають у тому, що її прихильники можуть споживати мало овочів і повинні їсти надмірну кількість м'яса. Але добре складена дієта може включати різноманітні білкові продукти, в тому числі рибу, сир і грецький йогурт. Дієта також може включати 4 або 5 порцій овочів на день, які містять від 20 до 30 грамів вуглеводів загалом; отже, низька кількість допустимих вуглеводів може бути отримана повністю з овочів. Жирові калорії також можуть надходити з рослин і риби, які входять до складу середземноморської дієти, наприклад, оливки, оливкова олія, горіхи, насіння, авокадо, тунець і лосось.

Довготривала кетогенна дієта повинна бути розроблена таким чином, щоб задовольнити всі харчові потреби. Використовуючи гіпотетичне дослідження, досліники продемонстрували, що дієта з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жирів (10% калорій за рахунок вуглеводів) може бути розроблена таким чином, щоб бути збалансованою за мікронутрієнтами. Крім того, консультування з питань харчування та увага до гідратації можуть забезпечити надходження необхідної кількості електролітів, таких як натрій, калій і магній.

Переваги кето-дієти при діабеті

Хоча кето-дієта підходить не всім, дослідження показують, що вона має певні переваги для управління діабетом, такі як поліпшення контролю рівня A1C та глікемії.

У дослідженні 363 осіб, 102 з яких мали діабет 2 типу, кетогенна дієта виявилася кращою за стандартну низькокалорійну дієту в плані зниження рівня глюкози в крові, ваги та холестерину. Ще одне невелике дослідження за участю дорослих з діабетом 2 типу та ожирінням показало схожі результати: кето-дієта виявилася більш ефективною для зниження ваги та контролю рівня глюкози.

"Щоразу, коли ви втрачаєте вагу, це може покращити відповідні клінічні показники, такі як A1C", - сказав Снайдер. "Дуже низьке споживання вуглеводної їжі при кето-дієті також означає низьке споживання продуктів, які мають сильний вплив на рівень глюкози в крові. Нижчий рівень глюкози з часом дорівнює нижчому рівню A1C".

Однією з можливих причин покращення контролю діабету є менша потреба в інсуліні, враховуючи обмежену кількість вуглеводів, додає Снайдер.

Аспекти кетонової дієти та можливі складнощі

Хоча кето-дієта може допомогти схуднути і краще контролювати рівень цукру в крові, це зовсім не той режим харчування, який можна застосувати раз і назавжди, особливо якщо у вас діабет. Кожен, хто сидить на кето-дієті, може зіткнутися з дефіцитом важливих поживних речовин, а також з потенційно ризикованими епізодами низького рівня цукру в крові.

Недостача поживних речовин

Дуже низьковуглеводна природа кето-дієти означає жертвування певними макро- та мікроелементами, необхідними для загального здоров'я. Снайдер зазначає, що одним з недоліків кето-дієти є недостатнє споживання клітковини.

Клітковина корисна для контролю рівня глюкози, оскільки вона не викликає стрибків цукру в крові, як інші продукти. Вона також корисна для серця. Снайдер додає, що при дотриманні кето-дієти може знадобитися додатковий прийом тіаміну та інших вітамінів, включаючи B6, C, D і E.

Гіпоглікемія

Згідно з деякими дослідженнями, кето-дієта може зменшити потребу організму в інсуліні. Це одна з переваг кето-дієти при діабеті, але її недоліком є те, що вона може призвести до епізодів гіпоглікемії у деяких людей, особливо з діабетом 1 типу. Безперервний монітор глюкози (CGM) може бути дуже корисним для запобігання гіпоглікемії.

"Пацієнтам з діабетом 1 і 2 типу, залежним від інсуліну, потрібно бути особливо обережними при зниженні вуглеводів до рівня, необхідного для кетозу, оскільки інсулін знизить рівень цукру в крові, навіть якщо він знаходиться в нормальному діапазоні", - говорить Снайдер. "Існує ризик гіпоглікемії, якщо інсулін не буде скоригований належним чином".
В одному дослідженні був оцінений вплив дуже низьковуглеводної дієти на 316 пацієнтів з діабетом 1 типу, використовуючи онлайн-опитування групи в соціальних мережах. Середнє споживання вуглеводів становило 36 ± 15 г вуглеводів на добу протягом 2,2 ± 2,9 років. Пацієнти досягли гарного контролю рівня глюкози (середній показник HbA1c 5,7% ± 0,66%, середній рівень глюкози в крові за допомогою КГМ 104 ± 16 мг/дл) і повідомили про високу задоволеність. Частота серйозних побічних ефектів була низькою і включала 7 пацієнтів (2%) з госпіталізаціями, пов'язаними з діабетом, і 4 (1%) з ДКА.

У невеликому рандомізованому перехресному дослідженні порівнювали по 1 тижню низьковуглеводної дієти (≤ 50 г вуглеводів на добу) і високоуглеводної дієти (≥ 250 г вуглеводів на добу) у пацієнтів з цукровим діабетом 1 типу, які отримували терапію інсуліновою помпою. Група з низьковуглеводною дієтою мала значно нижчі середньодобові рівні глюкози в крові (122 мг/дл проти 140 мг/дл, P = 0,02), довший час у стані еуглікемії (визначений як 3,9-10,0 ммоль/л [70-180 мг/дл]; 83% проти 72%, P =. 004), менша варіабельність глікемії (1,9 проти 2,6 ммоль/л, P = 0,02), нижча загальна добова доза інсуліну (22 проти 39 одиниць, P = 0,0001) і менша кількість щоденних одиниць болюсного інсуліну, що вводиться (6,6 проти 23, P = 0,0001).

Кетоз проти кетоацидозу

Кетоз просто означає, що ваш організм виробляє кетони з накопиченого жиру. Але ці кетони на основі жирних кислот можуть зробити вашу кров небезпечно кислою, якщо їх накопичується занадто багато. Якщо одночасно відбувається накопичення глюкози в крові, це може призвести до потенційно небезпечного для життя стану, відомого як діабетичний кетоацидоз (ДКА).

Дослідники визнають, що кетоацидоз на кето-дієті для людей з діабетом 1 типу є справжньою проблемою. Прилад для вимірювання рівня кетонів у крові може бути дуже корисним для людей з діабетом 1 типу, які дотримуються кето-дієти.

"Ретельний моніторинг кетонів, рівня цукру в крові та прийому ліків є важливим для запобігання критичних ситуацій, таких як кетоацидоз", - каже Снайдер.

Якщо у вас діабет 1-го типу або інсулінозалежний діабет 2-го типу, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж спробувати кето-дієту самостійно.

Здоров'я серця

Ще однією проблемою кето-дієти для людей з діабетом є рівень холестерину. Дослідження показали, що кето-дієта може спричинити стрибки рівня холестерину, іноді різкі. Занадто багато холестерину, особливо ЛПНЩ, може збільшити ризик серцевих нападів та інших форм серцевих захворювань. Однак існують ліки, такі як статини, які можуть знизити рівень холестерину ЛПНЩ і зменшити ризик серцевих проблем.
Вплив на ліпіди змішаний

Висловлювалися занепокоєння щодо кетогенної дієти та несприятливих змін ліпідного профілю, але дані літератури суперечливі, і лише в небагатьох публікаціях оцінювалося це питання конкретно при діабеті 1 типу. Повідомлялося про такі ефекти кетогенної дієти, як зниження рівня загального холестерину, холестерину ліпопротеїдів низької щільності та тригліцеридів і підвищення рівня холестерину ліпопротеїдів високої щільності.36-40

В одному з досліджень порівняли низьковуглеводну дієту з низькокалорійною дієтою в рандомізованому контрольному дослідженні за участю 120 пацієнтів з надмірною вагою та гіперліпідемією. Низьковуглеводна дієта призвела до більшого зниження рівня тригліцеридів у сироватці крові порівняно з пацієнтами на низькожировій дієті (-74,2 проти -27,9 мг/дл, P = 0,004) і більшого підвищення рівня ліпопротеїдів високої щільності (5,5 проти -1,6 мг/дл, P < 0,001), але не було виявлено суттєвих відмінностей у рівні ліпопротеїдів низької щільності (P = 0,2).

Використовуючи онлайн-опитування групи в соціальних мережах для дітей і дорослих з діабетом 1 типу, які дотримуються дуже низьковуглеводної дієти, інші дослідники виявили, що 51 з 316 респондентів (16,1%) повідомили про діагноз дисліпідемії (рівень тригліцеридів > 130 мг/дл, рівень ліпопротеїдів низької щільності > 130 мг/дл, або рівень ліпопротеїдів високої щільності < 35 мг/дл).

З чого почати кето-дієту?

Отже, кето-дієта звучить інтригуюче, ви обговорили її з лікарем і готові контролювати рівень глюкози та кетонів. З чого ж почати?

За словами експертів, зазвичай перехід на кето-дієту - це невеликий стрибок від більшості дієт, дружніх до діабету. Однак майте на увазі, що кето-дієта набагато суворіша, і її може бути складніше дотримуватися впродовж тривалого часу порівняно з іншими моделями здорового харчування, такими як середземноморська дієта.

Тому існують наступні рекомендації для переходу на кето-дієту:

  • Вуглеводи: Намагайтеся вживати якомога більше овочів, хоча цільні зерна, бобові та фрукти можуть бути корисними в невеликих дозах.

  • Білки: Нежирне м'ясо, риба, горіхи та насіння на противагу насиченому жирами м'ясу, такому як ковбаса та бекон.

  • Корисні жири: Горіхи, насіння, деякі олії (наприклад, оливкова), знову ж таки, уникаючи джерел насичених жирів.

Продукти, яких слід уникати (або обмежити) на кето-дієті, включають хліб, макарони, алкоголь, солодкі напої (включаючи фруктові соки) і крохмалисті овочі, такі як картопля. Експерти нагадують людям, які дотримуються кето-дієти, що їм, можливо, доведеться вживати клітковину та полівітаміни.

Висновок

Необхідні подальші дослідження ефективності та безпеки кетогенної дієти у пацієнтів з діабетом 1 типу. Дієта може бути доцільною для окремих пацієнтів, але тільки після ретельного обговорення ризиків та переваг між пацієнтом та командою лікарів. У будь-якому обговоренні повинні брати участь лікарі, дієтологи та ін. спеціалісти. Для пацієнтів, які дотримуються дієти, дуже важливим є додатковий моніторинг, бажано за допомогою CGM.


За матеріалами зі статей з diaTribe Is the Keto Diet Healthy for Diabetes? та з медичного журналу клініки Клівленда Ketogenic diets in the management of type 1 diabetes: Safe or safety concern?

Жити з діабетом