Про діабет

Тригліцериди: від А до Я

Що таке тригліцериди?

Тригліцериди - це тип ліпідів, або жирів, які циркулюють у крові. Інші ліпіди крові - це холестерин ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), холестерин ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) і холестерин ліпопротеїдів дуже низької щільності (ЛПДНЩ).

Коли ви споживаєте їжу і напої, організм перетворює калорії, які йому не потрібно використовувати тут і зараз, на тригліцериди. Вони розщеплюються і всмоктуються в кров.

Тригліцериди слугують гнучким джерелом енергії для організму:

· печінка може використовувати один з компонентів тригліцеридів (гліцерин) разом з амінокислотами для виробництва глюкози, якщо це необхідно;

· організм може зберігати тригліцериди в жирових клітинах, щоб використовувати їх для отримання енергії пізніше.

Підвищений рівень тригліцеридів, також відомий як гіпертригліцеридемія, може бути небезпечним.

Чому високий рівень тригліцеридів шкідливий?

Аномально підвищений рівень тригліцеридів вказує на те, що система перетворення їжі на енергію у вашому організмі, ймовірно, не працює належним чином.

Гіпертригліцеридемія підвищує ризик переддіабету та діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань, таких як ішемічна хвороба серця, інфаркт та інсульт. Це також пов'язано із захворюваннями печінки.

Тригліцериди разом з холестерином можуть утворювати жирові відкладення, які прикріплюються до внутрішньої поверхні кровоносних судин, що може призвести до їх тромбування, ускладнюючи проходження крові (атеросклерозу). Серцевий напад або інсульт виникає, коли потік крові в артерії повністю блокується тромбом з жирового відкладення.

Крім того, гіпертригліцеридемія від помірно вираженої до тяжкої (sHTG) підвищує ризик запалення підшлункової залози (панкреатит), що може спричинити серйозні захворювання та смерть.

Як діабет може вплинути на рівень тригліцеридів?

"Найкращий спосіб знизити рівень тригліцеридів у людей з діабетом - як 1-го, так і 2-го типу - це контролювати рівень цукру в крові", - говорить доктор Чарльз Александер, ендокринолог і науковий та медичний радник diaTribe.

У людей з діабетом 1-го типу є й інші фактори, які можуть спричинити підвищення рівня тригліцеридів. До них відносяться голодування, діабулімія або просто недостатня кількість інсуліну в організмі. Лікарі також застерігають, що для людей з діабетом 1-го типу підвищений рівень тригліцеридів у поєднанні з сильним болем у животі може також вказувати на гострий панкреатит.

Що спричиняє підвищений рівень тригліцеридів?

Якщо у вас діабет, рівень глюкози вище цільового діапазону може з часом призвести до того, що рівень тригліцеридів буде вищим за норму.

Проблеми з вагою або часте вживання великої кількості алкоголю також можуть бути причинами гіпертригліцеридемії. Так само, як і дієта з високим вмістом вуглеводів або калорій.

Крім того, різні ліки можуть підвищити рівень тригліцеридів. До них відносяться:

· Антипсихотичні препарати, такі як клозапін, оланзапін та кветіапін

· Діуретики та бета-блокатори, такі як гідрохлоротіазид

· Імунодепресанти та ліки від ВІЛ

· Естрогени та прогестини

· Деякі ретиноїди

· Деякі стероїди

Інші фактори, які можуть впливати на рівень тригліцеридів, включають генетичні фактори, гіпотиреоз, високий рівень резистентності до інсуліну та ниркову недостатність.

Тригліцериди та холестерин: у чому різниця?

Хоча тригліцериди і холестерин часто згадуються разом, вони мають різні функції. Обидва вони є типами ліпідів крові і пов'язані зі здоров'ям серця.

У той час як тригліцериди зберігають невикористані калорії, які з часом перетворюються на енергію, холестерин використовується для побудови клітин, вироблення вітаміну D, жовчі та певних гормонів.

Як вимірюють рівень тригліцеридів?

Рівень тригліцеридів вимірюється за допомогою аналізу крові натщесерце, який називається ліпідною панеллю (ліпідограма), що також вимірює рівень ЛПНЩ, ЛПВЩ і загального холестерину.

Згідно з даними клініки Майо, норми рівня тригліцеридів натще є наступними:

· Нормальний: Менше 150 міліграмів на децилітр (мг/дл), або менше 1,7 мілімолів на літр (ммоль/л)

· Помірно високий: від 150 до 199 мг/дл (від 1,8 до 2,2 ммоль/л)

· Високий: від 200 до 499 мг/дл (від 2,3 до 5,6 ммоль/л)

· Дуже високий: 500 мг/дл або вище (5,7 ммоль/л або вище)

Як часто потрібно перевіряти рівень тригліцеридів?

Дорослі повинні здавати аналіз на холестерин, який вимірює чотири типи холестерину або жиру: тригліцериди, загальний холестерин, ЛПНЩ, ЛПВЩ і тригліцериди, приблизно кожні п'ять років.

Люди з діабетом або з високим ризиком розвитку діабету повинні проходити цей аналіз щороку або за рекомендацією лікаря.

Чи потрібно голодувати під час здачі аналізу на рівень тригліцеридів?

Оскільки рівень тригліцеридів у крові підвищується після прийому їжі, більшість тестів на рівень тригліцеридів вимагають голодування на ніч або протягом 8-12 годин.

Дослідження останніх років показали, що тести на визначення рівня тригліцеридів після прийому їжі можуть бути настільки ж точними, як і тести на визначення рівня тригліцеридів натщесерце, причому рівень тригліцеридів після їжі, що перевищує 200 мг/дл, вважається підвищеним.

Але якщо ви проходите перевірку рівня тригліцеридів, то необхідно спитати в свого лікаря, чи потрібно вам голодувати перед аналізом.

Як можна знизити рівень тригліцеридів?

Зміна способу життя: зміна раціону харчування та пиття, а також режиму фізичних навантажень, можуть допомогти впоратися з гіпертригліцеридемією. Вони включають в себе:

· Обмеження цукру, солодощів та рафінованих вуглеводів;

· Обмеження споживання алкоголю або, можливо, повна відмова від нього;

· Заміна насичених жирів, що містяться в м'ясі, на жири, що містяться в рослинах, таких як оливкова олія;

· Регулярні фізичні вправи, які контролюють вагу і допомагають підвищити рівень холестерину ЛПВЩ;

· Втрата зайвої ваги, особливо навколо талії;

· Якщо у вас переддіабет або діабет, утримувати рівень глюкози в крові в межах цільового діапазону;

· Ліки, що знижують рівень тригліцеридів: разом із вищенаведеним за необхідності лікар може порекомендувати прийом гіполіпідемічних препаратів.


За матеріалами статті diaTribe Triglycerides and Diabetes: What Are the Risks?
Профілактика